آشنایی با مراحل چرخه رسیدگی مالیاتی در سال 1403
رسیدگی مالیاتی چیست؟
قبل از آشنایی با مراحل چرخه رسیدگی مالیاتی در سال 1403، باید با معنای رسیدگی مالیاتی و هدف از انجام آن آشنا شوید. تمام کشورهای جهان از جمله ایران، یکسری قوانین و مقررات مالیاتی دارند که توسط مراجع مالیاتی تنظیم شدهاند. طبق قانون کشور، تمام تاجران، مدیران کسبوکار، شرکتها، سازمانها و مالکین (حقیقی و حقوقی) مشمول مالیات میشوند و باید در زمان معین، رسیدگی مالیاتی خود را انجام دهند. در واقع رسیدگی مالیاتی به آن دسته از فعالیتهایی گفته میشود که به منظور اجرای قوانین مالیاتی انجام میشوند. از جمله فعالیتهایی که شامل رسیدگی مالیاتی میشوند، میتوان به ارزیابی صحت و قانونی بودن اظهارنامهها، بررسی و تحلیل اظهارنامههای مالیاتی، بررسی سوابق مالیاتی افراد و شرکتها، تعیین احتمال وجود تخلفات مالیاتی و تعیین میزان مالیات قابل پرداخت اشاره کرد. شاید برایتان سوال باشد که هدف از رسیدگی مالیاتی چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که منظور از رسیدگی مالیاتی، حفظ عدالت مالیاتی و جلوگیری از تخلف مالیاتی است. همچنین اجرای کامل رسیدگی مالیاتی باعث میشود حفظ تساوی در تحمل بار مالیاتی بین افراد و شرکتها برقرار شود. در این مقاله میخواهیم به رسیدگی مالیاتی بر اساس قوانین جدید بپردازیم.
نحوه رسیدگی مالیاتی بر اساس قوانین جدید
آشنایی با مراحل چرخه رسیدگی مالیاتی در سال 1403 از آن دسته موضوعات مهم و اساسی است که باید مشاوران مالیاتی، حسابدارها و تمام مدیران شرکتها و سازمانها اطلاعات کاملی درباره آن داشته باشند. نحوه رسیدگی مالیاتی شامل مراحل مختلفی میشود که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
مرحله اول: ابلاغ الکترونیکی
در مرحله اول، ممیز مالیاتی قبل از اینکه زمان رسیدگی به پرونده شما در سازمان امور مالیاتی به اتمام برسد، از طریق نامه کتبی، تماس تلفنی و پیامک (ارسال پیام و تماس با شماره ثبت شده مدیرعامل در پرتال خدمات جامع الکترونیکی مالیاتی) زمان دعوت شما به اداره مالیات را اطلاعرسانی میکند.
مرحله دوم: امضای برگه دعوت به رسیدگی
در مرحله دو باید فرایند ابلاغ دعوت شما برای رسیدگی کامل شود. برای انجام این کار باید در زمان اعلام شده به اداره امور مالیاتی بروید و در آنجا برگه دعوتنامه مودی توسط مدیرعامل و یا سایر صاحبان امضا، مهر شود. توجه داشته باشید برگه دعوت علاوه بر مهر شرکت، باید توسط مدیرعامل و یا نماینده شرکت امضا شود.
مرحله سوم: ارائه مدارک
در کنار برگه دعوتنامه، برگه دیگری به شما داده میشود که شامل فهرستی از مدارک و اسناد موردنیاز ممیزان مالیاتی است. شما باید تمامی این اسناد، مدارک و گزارشها را به طور کامل و بدون هیچ نقصی به اداره مالیات ارائه کنید تا رسیدگی مالیاتی شما بدون چالش خاصی انجام شود.
مرحله چهارم: پاسخ به سوالات مختلف در هنگام رسیدگی مالیاتی
هنگامی که مدارک و اسناد را به طور کامل ارائه کردید، ممیز مالیاتی تمامی آنها را صورتجلسه میکند و یک نسخه از آن را به شما تحویل خواهد داد. زمانی که رسیدگی مالیاتی آغاز شود، سوالاتی از مدیرعامل و حسابدار شرکت پرسیده میشود تا آشنایی بیشتری با نوع فعالیت شرکت و دانش حسابدار کسب کنند.
معمولاً ممیز مالیاتی نوع فعالیت شرکت را در اظهارنامه ارسال شده مطالعه نمیکند و در جلسه با اداره مالیات حتماً این موضوع را مطرح میکند. درصورتیکه مشاوره حسابداری و مشاور مالیاتی خوبی نداشته باشید، در این جلسه و پاسخ دادن به سوالات با مشکل مواجه میشوید.
تحریر دفاتر قانونی و یا نانویس بودن آنها یکی دیگر از موضوعات مهم است که احتمالاً درباره آن پرسیده میشود. همچنین باید خودتان را برای سوالاتی در زمینه اطلاعات حسابداری آماده کنید، درصورتیکه از تهیهکننده اطلاعات حسابداری یا همان حسابدار از خدمات حسابداری نهایت استفاده را برده باشد، جواب دادن به سوالات آسان و بدون دردسر خواهد بود.
مرحله پنجم: صدور برگ تشخیص و قطعی مالیات
بعد از اینکه رسیدگی به پرونده مالیاتی به اتمام رسید، ممیز مالیاتی و مودی به توافق میرسند و در نهایت برگه تشخیص مالیات بر درآمد، مالیات تکلیفی اجاره، مالیات حقوق و تکالیف موضوع ماده ۱۶۹ ق.م.م صادر خواهد شد. هنگامی که برگه صادر شد، باید توسط مودی به مهر و امضا برسد. در واقع این مهر و امضا نشان میدهد که میزان مالیات به مودی ابلاغ شده است. در این مرحله اگر مودی به مبلغ مالیات و یا جریمه احتمالی اعتراض داده شود، بررسی پرونده وارد مرحله دیگری میشود و وکلای شرکت باید این موضوع را پیگیری کنند. البته در بیشتر مواقع پرداخت مالیات با مذاکره، دریافت تخفیف و یا تقسیط انجام میشود. مالیات قطعی چیست
انواع رسیدگی مالیاتی
در ادامه آشنایی با مراحل چرخه رسیدگی مالیاتی در سال 1403، باید با انواع رسیدگی مالیاتی هم آشنا شوید. در واقع رسیدگی مالیاتی انواع مختلفی دارد که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
- رسیدگی مالیات عملکرد: هنگامی که صحبت از رسیدگی مالیاتی میشود، منظور همان رسیدگی مالیات عملکرد است. در این نوع رسیدگی مالیاتی، مشمولین باید اظهارنامه مالیاتی را به اداره مالیات ارسال کنند تا آن را طی یک سال مالی بررسی کنند. هنگامی که اظهارنامه بررسی شد، برای مشمولین دعوتنامه صادر میشود.
- رسیدگی مالیات بر ارزش افزوده: در این نوع رسیدگی احتمالاً بازرسان و کارشناسان اسناد مربوط به چند سال گذشته را از شما درخواست کنند. معمولاً این نوع از رسیدگی زمان مشخصی ندارد و به نسبت رسیدگی مالیات عملکرد طولانیتر خواهد بود.
-
مدارک لازم برای جلسه رسیدگی مالیاتی
هنگام آشنایی با مراحل چرخه رسیدگی مالیاتی در سال 1403، باید به یکسری جزئیات مهم و اساسی دقت کنید تا این چرخه به طور کامل طی شود. در واقع برای اینکه چرخه رسیدگی مالیاتی را با موفقیت پشت سر بگذارید، باید مدارک موردنیاز اداره مالیات را به طور کامل ارائه کنید. مواردی که در ادامه معرفی میکنیم، مهمترین و اصلیترین مدارک لازم برای جلسه رسیدگی مالیاتی به شمار میآیند:
- دفاتر مالی روزنامه و کل یا همان دفاتر مالی
- مجوزهای انجام فعالیت
- تراز کل و معین قبل از بستن حسابها و بعد از بستن آنها
- گردش حساب (صندوق، تنخواه، جاری شرکا، پیش پرداختها، پیش دریافتها، ریز هزینهها)
- اسناد حسابداری
- ریز خرید و فروش، گردش بدهکاران و بستانکاران
- گزارش سه ماهه معاملات فصلی
- گردش حساب حقوق پرسنل
- صادرات یا واردات در صورت وجود
- صورتحساب بانک
- صورت خلاصه جمع لیستهای حقوق ۱۲ماهه
- گردش موجودی کالا
- جدول محاسبات استهلاک
- صورتحسابهای فروش
- اظهارنامههای ارزشافزوده
- صورت معاملات ارسالی
- لیست بیمه ارسالی برای ۱۲ ماه
- صورت مغایرت بانکی
- اجارهنامه و قبوض پرداختی بابت اجاره
کلام پایانی
مودی میتواند نسبت به رای صادره از هر یک از مراجع در مدت زمان معینی که اعلام شده اعتراض کند. اگر زمان رسیدگی به پرونده بگذرد پرونده بسته شده و شکایت فرد اعتبار ندارد. تنها میتواند به دیوان عدالت اداری شکایت کند که این مرحله طولانی است و باید اسناد و مدارک بسیار معتبری ارائه شود. این که پرونده در کدام مرحله بسته شود بستگ مدارک و اسناد فرد و نوع دفاع او از پرونده دارد. استفاده از حسابداران حرفهای و باسابقه به شما کمک میکند کمترین مبلغ مالیات را بپردازید و بتوانید پرونده مالیاتی خود را به سرعت ببندید. شما میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما از طریق شماره 02158316100 تماس حاصل فرمایید.
جمعبندی
مودی میتواند نسبت به رای صادره از هر یک از مراجع در مدت زمان معینی که اعلام شده اعتراض کند. اگر زمان رسیدگی به پرونده بگذرد پرونده بسته شده و شکایت فرد اعتبار ندارد. تنها میتواند به دیوان عدالت اداری شکایت کند که این مرحله طولانی است و باید اسناد و مدارک بسیار معتبری ارائه شود. این که پرونده در کدام مرحله بسته شود بستگی به مدارک و اسناد فرد و نوع دفاع او از پرونده دارد. استفاده از حسابداران حرفهای و باسابقه به شما کمک میکند کمترین مبلغ مالیات را بپردازید و بتوانید پرونده مالیاتی خود را به سرعت ببندید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.