مالیات قطعی چیست

مالیات قطعی چیست و چگونه باید به آن اعتراض کرد؟

اگر شما صاحب یک کسب‌ وکار هستید یا قصد فعالیت در این زمینه دارید، اطلاع از مفاهیم مرتبط به امور اقتصادی و مالیاتی کشور  و دانستن اهمیت حسابداری می‌تواند تا حد زیادی موثر و کمک‌کننده باشد. اگر به عنوان یک مدیر یا گرداننده کسب ‌وکار از ساز وکارها و مناسبات مالیاتی کشور بی‌اطلاع باشید، در آینده‌ای نه چندان دور تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌گذاری‌های شما ممکن است برای شرکت شما ضررهای زیادی به همراه داشته باشد. در این مقاله به شرح یکی از مهم‌ترین مباحث مالیاتی می‌پردازیم و به این سوال پاسخ می‌دهیم که مالیات قطعی چیست و برای نحوه اعتراض به مالیات قطعی شده چه روندی را باید طی کرد. برای پاسخ به این سوال که مالیات قطعی چیست لازم است بدانیم که مالیات تعیین شده برای یک مجموعه در ابتدا و مرحله اول غیر قطعی و بدوی است؛ به همین دلیل پس از ابلاغ آن، پرداخت کننده این حق را دارد که مطابق قانون از جزئیات آگاه باشد. از جمله این موارد می‌توان به چگونگی محاسبه مالیات بر اساس تراکنش‌ها، اسامی، منصب و مشخصات افراد محاسبه کننده مالیات اشاره کرد. اظهارنامه‌ای که مودی (مالیات‌دهنده) در مرحله اول تنظیم کرده و تحویل داده است نیز امکان اصلاح و بازبینی داشته و تعیین مالیات بر اساس آخرین اظهارنامه ارائه شده محاسبه می‌گردد. همچنین اگر در زمینه امور مالیاتی خود نیاز به راهنمایی دارید، می‌توانید از خدمات مالیاتی  تدبیر حساب استفاده کنید

مالیات قطعی چیست ؟

مالیات قطعی به مالیاتی گفته میشود که در نهایت توسط اداره امور مالیاتی تعیین و پرداخت میشود. به بیان دیگر مالیات قطعی که ملزم به پرداخت آن هستیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه حسابدای و خدمات مدیریت مالی با کارشناسان ما در تماس باشید.

برگه قطعی مالیات چیست ؟

برگ قطعی مالیات برگه‌ای است که توسط سازمان امور مالیاتی صادر میشود و نشاندهنده مالیات نهایی و قطعی‌ای است که باید پرداخت شود. پس به زبان ساده برگ قطعی مالیات همان برگ نهایی است که مشخص میکند چقدر مودیان مشمول باید مالیات پرداخت کنند. البته میتوان نسبت به ان اعتراض کرد که در ادامه به توضیح آن پرداخته‌ایم. تا رسیدن به برگ قطعی مالیات فرایندهای زیر انجام میشود:

  1. پر کردن اظهارنامه مالیاتی
  2. دریافت برگ تشخیص مالیاتی
  3. دریافت برگ قطعی مالیاتی

پس از طی مراحل بالا برگ قطعی مالیات صادر میشود که از مهم‌ترین مراحل در فرایند پرداخت مالیات است. در واقع این برگه حاوی اطلاعاتی است که مشخص میکند چقدر باید مالیات پرداخت شود و بر مبنای اخرین اظهارنامه مالیاتی آماده میشود. مبلغ درج شده روی این برگه تقریبا مبلغ نهایی است و میتوان با ارائه اسناد و مدارک مربوط به آن تا سی روز اعتراض کرد. اما نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که زمانیکه مودیان مشمول نسبت به برگ قطعی مالیات اعتراض میکنند باید جهت توقف اجرا رای تا اتمام رسیدگی شورای عالی، مبلغ مالیات را بصورت وثیقه ملکی و یا ضمانت بانکی پرداخت کنند.

تفاوت برگ قطعی مالیات با برگ تشخیص مالیات چیست ؟

برگه تشخیص مالیات در واقع مدرکی است که میزان مالیات را مشخص میکند. این برگه پس از ارسال اظهارنامه مالیاتی در سامانه مودیان قابل مشاهده است. این مقدار ابلاغ شده هنوز قطعی نیست و در صورت اعتراض، این موضوع در هیات اختلاف مالیاتی قابل بررسی است. توجه داشته باشید که تا زمان به نتیجه رسیدن اختلاف در این هیات یا سایر گروه‌های رسیدگی به اختلاف، رای قطعی برای آن صادر نمی‌شود. مودیان این امکان را دارند هم نسبت به این مبلغ اعتراض کنند و هم آن را بپذیرند و در صدد پرداخت آن باشند. چنانچه تمایل به مطالعه بیشتر دارید میتوانید به صفحه ماده 239 قانون مالیات های مستقیم مراجعه کنید. پس برگه قطعی مالیات پس از برگه تشخیص مالیات صادر میشود و میتوان نسبت به آن اعتراض کرد.

انواع برگ قطعی مالیات:

5 نوع برگ قطعی مالیات وجود دارد که تقریبا فرایند همه آنها یکسان است.

  1. برگ قطعی مالیات بر درآمد تکلیفی
  2. برگ قطعی مالیات بر عملکرد
  3. برگ قطعی مالیات بر درآمد حقوق
  4. برگ قطعی مالیات بر ارزش افزوده
  5. برگ قطعی مالیات سه در هزار

نحوه اعتراض به مالیات قطعی شده

برای اعتراض به مالیات قطعی شده در صورتی‌ که رای صادر شده از سوی هیات‌های حل اختلاف از نظر قوانین یا در فرایند رسیدگی دچار ابهام باشد، توسط شورای عالی مالیاتی به آن‌ها رسیدگی خواهد شد؛ بر اساس ماده 251 قانون مالیات های مستقیم، پس از ابلاغ رأی قطعی هیئت حل اختلاف مالیاتی، مودی یا اداره امور مالیاتی، می توانند، ظرف مدت 30 روز، به شورای عالی مالیاتی شکایت کنند و درخواست تجدید رسیدگی به رأی صادره را داشته باشند. در این شرایط باید دلایل و مدارک کافی و قابل استناد وجود داشته باشد. مودیان از طریق سامانه اینترنتی سازمان امور مالیاتی نسبت به مالیات قطعی شده اعتراض خود را ثبت میکنند. برای این منظور باید به سایت رسیدگی به اعتراض مودیان مراجعه کرده و پس از وارد نمودن اطلاعات خود و مشاهده برگه تشخیص مالیات، اعتراض خود را برای آن ثبت نمایید.

در تصویر زیر نمونه یک برگه دعوت به هیأت حل اختلاف مالیاتی را مشاهده می‌کنید.

برگه دعوت به هیأت حل اختلاف مالیاتی

 

حتما بخوانید: شرایط معافیت مالیات کارگاه های کوچک

ماده 149 قانون مالیات های مستقیم

مراحل اعتراض به برگ مالیات قطعی شده

همان‌طور که گفته شد طبق ماده ۲۵۱ قانون مالیات‌های مستقیم، هم مودی و هم اداره امور مالیاتی می‌توانند در یک بازه زمانی ۳۰ روزه از تاریخ ابلاغ رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی، به شورای عالی مالیاتی شکایت کرده و درخواست نقض رای و تجدید رسیدگی داشته باشند. لازمه این موضوع ارائه دلایل و مدارک کافی است.  بهتر است بدانید زمانی که مودیان از رای صادر شده شکایت داشته باشند، می‌بایست به میزان مالیات قید شده به صورت‌های مختلفی مانند وجه نقدی، ضمانت بانکی، وثیقه ملکی و … به منظور توقف اجرای رای تا اتمام رسیدگی شورای عالی، سپرده ضمانتی داشته باشند.

در مواردی ممکن است مهلت یک ماهه مودی برای اعتراض گذشته باشد و پس از این زمان، مدارک تازه‌ و قابل استنادی به دست آمده باشد که بتواند نتیجه را تغییر دهد؛ در این صورت برای مودی یک راه دیگر نیز برای اعتراض وجود دارد. در توضیح این راه می‌توان به ماده ۲۵۱ اشاره کرد که در خصوص مالیات‌های مستقیم و غیرمستقیمِ قطعی شده است. برای این منظور و ثبت اعتراض خود در این زمان می‌توانید مراحل زیر را طی کنید:

  • درخواست خود را طی یک نامه به وزیر اقتصاد و دارایی مبنی بر شکایت و تقاضای تجدید رسیدگی ارائهکنید. وزیر اقتصاد می‌تواند با استفاده از اختیارات خود پرونده شما را به یک گروه سه نفره برای بررسی ارجاع دهد.
  • لازم است فرم پیوستی اعتراض به حکم قطعی مالیاتی را تکمیل کرده و با ضمیمه کردن مستندات لازم، آن را به دبیرخانه تحویل دهید.
  • دبیرخانه پس از بررسی فرم پیوست و نامه مودی موظف است در صورت ناقص بودن مستندات، ظرف دو هفته مراتب را به مودی اعلام کند. در صورتی که فرم پیوست به طور صحیح تکمیل نشود یا مستندات ناکافی باشند، دبیرخانه موضوع را بلااقدام تلقی کرده و پرونده را مختومه می‌کند.
  • هیات تشکیل شده مدارک را بررسی کرده و رای آن‌ها به اکثریت آرا، قطعی و لازم‌الاجرا خواهد بود. در صورت صدور رای نهایی امکان اعتراض دیگری وجود نخواهد داشت. برای همین باید دقت داشته باشید که تمام مدارک و مستندات لازم را در موعد مقرر به طور تمام و کمال ارائهکنید.

برای اعتراض مالیاتی، مودیان باید روی سربرگ خود به صورت شفاف، متن اعتراضی‌شان را تایپ کرده و از پرداختن به هرگونه جزییات غیرضروری خودداری کنند. در نوشتن متن اعتراض به مالیات قطعی، حتما متناسب با مشکل مورد نظر صحبت کرده و به هیچ‌وجه از عبارات غیررسمی و غیرمودبانه استفاده نکنید.

در تصویر زیر نمونه یک فرم اعتراض را مشاهده می‌کنید.

فرم اعتراض به مالیات قطعی شده

نمونه فرم اعتراض به مالیات قطعی شده

حتما بخوانید: صورت معاملات فصلی چیست و نحوه ارسال آن

مدارک مورد نیاز برای اعتراض به مالیات قطعی

طبق ماده 110 قانون مالیات مستقیم ، 30 روز فرصت داریم تا اعتراض کتبی خود را  نسبت به برگه تشخیص مالیات اعلام کنیم. در غیر این صورت برگه تشخیص مالیات به برگه قطعی مالیات تبدیل میشود. مدارک لازم برای اعتراض به مالیات قطعی شده:

  1. تکمیل فرم شکایت‌نامه به مالیات قطعی شده
  2. ارائه کارت ملی شخص حقیقی
  3. تصویر رای مورد شکایت اداره مالیات
  4. وکالتنامه معتبر
  5. فیش واریزی حق تمبر

در این مورد باید توجه داشت که اشخاص حقوقی باید کلیه اظهارنامه‌ها، تغییرات و صاحبان امضا را همراه با مهر شرکت و تصویر روزنامه رسمی معرفی کنند. برای اشخاص حقیقی نیز امضای مودی یا مودیان، همراه با نام و تصویر کارت ملی لازم است. در صورت علاقه میتوانید به صفحه کنترل داخلی شرکت و خدمات مدیریت مالی مراجعه کنید.

نکات

در ادامه نکات زیر را به خاطر بسپارید:

  • در صورتی که مبلغ تعیین شده در برگه قطعی مالیات را پرداخت نکنید، دچار جریمه مالیاتی میشوید.
  • درصورت عدم پرداخت جریمه قطعی، جرائمی مانند جریمه نقدی، مسدودی حساب‌های بانکی، مصادره اموال و … برای مودیان خاطی وجود دارد.
  • چنانچه مودیان نسبت به برگه تشخیص مالیات اعتراض نداشته باشند، برگه قطعی مالیات صادر میشود.
  • اگر واقعا نسبت به برگه مالیات قطعی اعتراض دارید، حتما در مدت زمان تعیین شده اعتراض خود را با ارائه مدارک معتبر اعلام کنید.

جمع‌بندی

آشنایی با امور اقتصادی و دارایی و در راس آن‌ها امور مالیاتی یکی از مهم‌ترین مواردی است که مودیان مالیاتی لازم است اصول اولیه آن‌ را بشناسند. در این مقاله سعی کردیم تا با زبانی ساده به پرسش «مالیات قطعی چیست» پاسخ داده و به شرح روند نحوه اعتراض به مالیات قطعی شده بپردازیم. در صورتی که این مقاله برای شما مفید بوده یا در طی کردن مراحلی که به آن اشاره شد تجربیات ارزشمندی دارید، پیشاپیش از شما بابت به اشتراک گذاشتن آن‌ها سپاس‌گزاریم. معمولا بهترین روش برای اعتراض به برگ قطعی مالیات و پیگیری مراحل پس از آن  درصورتی که وقت و تخصص کافی ندارید کمک گرفتن از مجموعه معتبری مانند تدبیر حساب است. تدبیر حساب

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *