مالیات بر درآمد تریدر ها
مالیات بر درآمد تریدر ها
تعداد زیادی از مردم کشورمان به علت تازگی بازار کریپتوکارنسی و سودآوری بالقوه بالایی که میتواند داشته باشد، جذب آن شدهاند. البته خرید و فروش ارزهای دیجیتال یا ترید کردن همیشه با سود همراه نیست و بدون تردید افراد زیادی هم در این مسیر دچار ضرر میشوند. شما باید با قوانین و معافیت مالیات خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران به خوبی آشنا باشید تا به سود خوبی برسید و همچنین جرایم مالیاتی شامل حال شما نشود. در حقیقت موضوعی که اخیرا افراد زیادی را نگران کرده، قوانین مالیات ارز دیجیتال در ایران است. باید اشاره کنیم که تمام اشخاصی که حتی یک مرتبه برای خرید و فروش کریپتو در ایران اقدام کردهاند، در صدر سازمان امور مالیاتی قرار دارند و اگر مالیات خود را نپردازند، احتمال دارد جرائم سنگینی برایشان در نظر گرفته شود. همچنین توجه کنید که پرداخت این مالیات بدون توجه به این است که دچار ضرر شدهاید یا سود. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا مالیات خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران یا ترید کردن را توضیح دهیم. چنانچه نیاز به دریافت مشاوره مالیاتی دارید، مشاوران ما در تدبیر حساب آماده راهنمایی شما هستند.
تعریف کلی مالیات ارز دیجیتال در ایران
تعریف کلی مالیات ارز دیجیتال در ایران در دسته یکی از انواع مالیاتهای جاری قرار میگیرد که به فروش کریپتوکارنسی و علاوه بر آن معاملههایی که با آنها در بازار مجازی کریپتوکارنسی انجام میشود، تعلق میگیرد. بر اساس قوانین مالیات ارزهای دیجیتال در ایران، مقدار پولی که باید پرداخت کنید با توجه به سود و زیاد معاملههایتان است. در واقع اقدام سازمان امور مالیاتی کشورمان به این علت است که افراد زیادی طی سالهای اخیر با فعالیت در بازار کریپتو توانستهاند درآمد و سود کلانی داشته باشند. بنابراین آنها نیز باید مانند دیگر افراد جامعه، برای پرداخت مالیات خرید و فروش ارز دیجیتال و درآمد خود، از طریق درگاه عملیات الکترونیک مالیاتی اقدام کنند. هرگونه تخطی از این موضوع باعث خواهد شد افراد خاطی محکوم به پرداخت جریمههای سنگینی شوند.
اگر بخواهیم دقیقتر بررسی کنیم، تا قبل از سال 2017 میلادی بسیاری از کشورها ارزهای دیجیتال را بهصورت قانونی نمیشناختند و بنابراین برای آنها مالیاتی در نظر گرفته نمیشد. اما گذشت زمان و پیشرفت این حوزه و انجام مبادلههای گسترده ارزی باعث شده است در بسیاری از کشورها معامله ارزهایی مانند بیت کوین یا استخراج آنها، مشمول قوانین مالیاتی شود.
البته باید اشاره کنیم که هر کشوری قوانین مالیات خرید و فروش ارز دیجیتال متفاوتی با دیگر کشورها دارد. حتی بعضی از کشورها به علت فعالیت گسترده ماینرها در آنها، هزینه هنگفتی را بهعنوان مالیات از آنها دریافت میکنند. براساس این قوانین، افراد مشمول موظف هستند که با در نظر گرفتن مقدار درآمد حقیقی و واقعی خود و همچنین فعالیتهای اقتصادی که در بازار کریپتو دارند، مالیات بر درآمدشان را بپردازند. لازم به ذکر است که قوانین مالیات ارز دیجیتال در ایران شامل استخراج رمزارزها نیز میشود.
سازمان امور مالیاتی کشورمان در مورخ 13/05/1398 طی بخشنامهای به شماره 58144 / ت 55637، احکام مالیات ارز دیجیتال را به مراکز استخراج رمزارزها ابلاغ کرده است.
مالیات تریدرها چگونه محاسبه میشود؟
با وجود توضیحاتی که در رابطه با قوانین و معافیت مالیات خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران دادیم، تا به امروز هیچ قانون مشخصی برای مالیات رمزارزها یا تحت عنوان مالیات تریدرها در ایران تصویب نشده است. به عبارت دیگر، درآمد تریدرها یا کسانی که به خرید و فروش کریپتو مشغول هستند، مانند دیگر مشاغل رایج کشورمان است. این افراد براساس قانون مالیاتهای مستقیم، یعنی مواد ۹۳ و ۹۴ قانون (مالیات بر درآمد) و مواد ۱۱۹ و ۱۳۱ (مالیات درآمد اتفاقی)، باید بخشی از درآمد خود را به دولت بپردازند. در ادامه به بررسی نحوه پرداخت مالیات بر ارزش افزوده تریدرها خواهیم پرداخت.
مالیات بر ارزش افزوده تریدرها
- اگر خالص درآمد تریدرها حدود 28 میلیون تومان باشد؛ در نتیجه این افراد شامل مالیات نخواهند شد.
- اگر خالص درآمد تریدرها به 50 میلیون تومان رسیده باشد باید حدودا 15 درصد مالیات سالانه را بپردازند.
- در صورتی که درآمد از 50 میلیون به 100 میلیون برسد؛ در نتیجه تریدر مشمول پرداخت 20 درصد مالیات سالانه خواهد بود
- اگر درآمد به بیش از 100 میلیون تومان برسد، تریدر باید 25 درصد مالیات سالانه را بپردازد.
همچنین مهم است تاکید کنیم مالیات عملکرد اشخاص حقوقی طبق ماده ۱۰۵ قانون مالیات مستقیم، برابر با ۲۵ درصد از کل درآمد آنها، به جز موسسات غیرانتفاعی است که در داخل کشور ایران، تحصیل کنند که بعد از مشخص شدن ضررهای بهدست آمده از منابع غیرمعاف و با کم کردن بخشودگیهای مشخصشده، مشمول مالیات عملکرد میشود. نکته دیگر اینکه درآمدهای کسبشده از سود سهام یا مقدار سهمی که هر کدام از شرکا دارند، شامل مالیات نخواهد شد.
ثبت نام کردن و تشکیل پرونده مالیاتی
در ایران، تمامی افرادی که درآمد دارند باید مالیات پرداخت کنند؛ بنابراین در ابتدا فعالیتهای اقتصادی باید نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی اقدام کنند. شما میتوانید به نشانی www.my.tax.gov.ir مراجعه کرده و نسبت به ثبت نام پرونده مالیاتی خود اقدام کنید.
قوانین مالیات ارز دیجیتال در ایران
با وجود توضیحاتی که دادیم، تا به امروز هیچ قانون مشخصی برای مالیات رمزارزها یا تحت عنوان مالیات تریدرها در ایران تصویب نشده است. به عبارت دیگر، درآمد تریدرها یا کسانی که به خرید و فروش کریپتو مشغول هستند، مانند دیگر مشاغل رایج کشورمان باید براساس قانون مالیاتهای مستقیم، یعنی مواد 93 و 94 قانون (مالیات بر درآمد) و مواد 119 و 131 (مالیات درآمد اتفاقی)، بخشی از درآمد خود را به دولت بپردازند.
همچنین با توجه به بخشنامهای که در بالا ذکر کردیم، مزارع استخراج رمزارزها باید به نکات زیر دقت کنند:
- ایجاد و راهاندازی واحدهای فرآوردههای پردازشی رمزگذاری شده ارزهای دیجیتال شامل محدودیت 120 کیلومتری شهر تهران، 50 کیلومتری شهر اصفهان و 30 کیلومتری مراکز استانهای ایران نیست.
- مراکز استخراج رمزارز مانند یک واحد تولیدی صنعتی شناخته میشوند و باید طبق قوانین مشابه مالیات خود را پرداخت کنند.
- اگر ارز استخراجشده باعث درآمدزایی شود و با در نظر گرفتن شرایط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به چرخه اقتصاد کشور برگردانده شود، در این شرایط مالیات با نرخ صفر درصد برای آن محاسبه خواهد شد.
تسلیم اظهارنامه مالیاتی
یکی از حساسترین بخشهای تکالیف مالیاتی تریدرها، ارسال اظهارنامه در موعد مقرر قانونی است. در صورتی که به عنوان یک شخص حقیقی فعالیت میکنید، باید اظهارنامه مالیاتی خود را تا خرداد ماه سال آینده بفرستید. شما میتوانید به عنوان یک شخص حقیقی به جای اظهارنامه نسبت به فرم تبصره ماده 100 اقدام نمایید. اگر به عنوان یک شخص حقوقی ترید را انجام میدهید، باید اظهارنامه را نهایتا 4 ماه پس از پایان سال مالی ارسال کنید.
ارسال لیست مالیات حقوق
بر اساس ماده 86 قانون، تمامی کسانی که حقوق پرداخت میکنند باید مالیات حقوق مربوط به کارمندان را تا پایان ماه بعد پرداخت نمایند. همچنین آنها باید فهرستی از نام و نشانی افراد و میزان حقوق دریافتی آنها را به اداره مالیات ارائه دهند.
پلمپ و تحریر دفاتر قانونی
با توجه به قوانین و معافیت مالیات خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران چناچه تریدرها در دسته مشاغل گروه اول قرار بگیرند باید تا پایان هر سال، دفاتر قانونی را تهیه و به تحریر آن بپردازند.
ارسال فهرست معاملات فصلی
اگر تریدرها در طبقهبندی مشاغل گروه اول قرار بگیرند، باید نسبت به ارسال فهرست معاملات فصلی خود اقدام کنند. آنها نهایتا تا یک ماه و نیم پس از پایان هر فصل موظف به ارسال فهرست معاملات فصلی هستند.
ثبت نام در سامانه مودیان
با توجه به قانون پایههای فروشگاهی و همچنین سامانه مودیان، آن دسته از واحدهای صنفی که با مصرف کننده نهایی در ارتباط هستند باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند.
سامانه مودیان و تکالیف قانونی آن برای تریدرها
صورت حساب الکترونیکی از تکالیف قانونی در سامانه مودیام برای تریدرها به حساب میآید. با توجه به فراخوانی که در دی ماه سال 1402 عرضه شد، تریدرها باید نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان اقدام کنند. با توجه به نیاز و میل مشتریان میتوانید از صورتحساب الکترونیکی نوع اول، دوم یا سوم ( درگاه پرداخت الکترونیکی، دستگاه کارتخوان) استفاده کنید. شما نهایتا باید صورتحساب الکترونیکی خود را تا 21 روز پس از انجام معامله ارسال کنید. اگر این کار را انجام ندهید، جرایم مالیاتی برای شما در نظر میگیرند.
جرایم مالیاتی مربوط به تریدرها
اگر فهرستی از تکالیف مالیاتی که مربوط به تریدرها هست را انجام ندهید؛ در نتیجه جرایم مالیاتی را باید بپردازید. این جریمهها، معمولا به خاطر ثبت نام نکردن در سامانه مودیان، پرداخت نکردن مالیات یا … است که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
جریمه عدم پرداخت مالیات در مهلت مقرر
اگر مالیات خود را در زمانی که تعیین شده است، نپردازید بر اساس قوانین و معافیت مالیات خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران باید علاوه بر مالیات خود، مبلغ 2.5 درصد به ازای هر ماه دیرکرد را به دولت بپردازید.
جریمه ارسال نکردن اظهار نامه مالیاتی
اگر اظهارنامه خود را در زمانی که تعیین شده است پرداخت نکنید؛ در نتیجه به عنوان شخص حقیقی باید 10 درصد مالیات غیر قابل بخشش را بپردازید. این جریمه برای اشخاص حقوقی، حدود 30 درصد است.
جریمه مالیاتی کتمان درآمد خود
جریمهای که برای این کار در نظر گرفته شده است، مانند جریمه ارسال نکردن اظهارنامه مالیاتی بوده و برای اشخاص حقیقی و حقوقی به ترتیب 10 و 30 درصد است.
جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان
اگر فردی پس از فراخوان، ثبت نام خود را در سایت انجام ندهد، باید 10 درصد از مجموع فروش یا 2 میلیون تومان جریمه بدهد. انتخاب بین 10 درصد و 2 میلیون به این سرعت است که هرکدام بیشتر باشد، کسی که جریمه شده باید آن مبلغ را بپردازد.
نحوه پرداخت مالیات رمزارزها
پس از آنکه مشخص کردید که شامل پرداخت مالیات خواهید شد یا نه و مقدار پولی را که باید بپردازید محاسبه کردید، باید برای پرداخت آن اقدام کنید. برای این منظور باید وارد سامانه عملیات الکترونیک مالیاتی کشورمان به آدرس اینترنتی tax.gov.ir شوید و مبلغ مورد نظر را بهشکل اینترنتی بپردازید.
نکاتی در رابطه با ارز دیجیتال و مالیات آن
- ایجاد و راهاندازی واحدهای فرآوردههای پردازشی رمزگذاری شده ارزهای دیجیتال شامل محدودیت ۱۲۰ کیلومتری شهر تهران، ۵۰ کیلومتری شهر اصفهان و ۳۰ کیلومتری مراکز استانهای ایران نیست.
- مراکز استخراج رمزارز مانند یک واحد تولیدی صنعتی شناخته میشوند و باید طبق قوانین مشابه مالیات خود را پرداخت کنند.
- اگر ارز استخراجشده باعث درآمدزایی شود و با در نظر گرفتن شرایط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به چرخه اقتصاد کشور برگردانده شود، در این شرایط مالیات با نرخ صفر درصد برای آن محاسبه خواهد شد.
سخن نهایی
امروزه کسی نیست که حرفی از رمزارزها یا دنیای کریپتو و سود و ضرر آن نشنیده باشد. با توجه به همین موضوع باید گفت که استخراج و ترید کریپتوکارنسی یک نوع کسبوکار ایدهآل و پر سود به شمار میرود. بنابراین افراد باید هر مقدار ارز دیجیتالی را که به این طریق به دست میآورند، بهعنوان درآمد خود ثبت کنند و گزارش دهند.
موضوع دیگری که وجود دارد تعداد کاربران بالای بسیاری از صرافیهای بزرگ ایرانی است که با توجه به این مسائل ممکن است به زودی گزارش درآمد کاربران خود را مجبور شوند که به دولت گزارش دهند. در حال حاضر بهتر است آشنایی کافی با قوانین و معافیت مالیات خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران داشته باشید.
همچنین با توجه به اینکه بسیاری از افراد، بهویژه کسانی که بهعنوان شخص عادی در این زمینه فعالیت میکنند، پرداخت مالیات را جدی نگرفتهاند، توصیه میکنیم با اقدام بهموقع برای آن مجرم شناخته نشده و مجبور به پرداخت جریمههای سنگین نشوید.
در مطلب بالا قوانین مالیات ارز دیجیتال در ایران صحبت کردیم و اینکه چطور محاسبه میشود تا بهتر بتوانید مبلغ نهایی را حساب کنید و بدانید چطور آن را بپردازید.
امروزه کسی نیست که حرفی از رمزارزها یا دنیای کریپتو و سود و ضرر آن نشنیده باشد. با توجه به همین موضوع باید گفت که استخراج و ترید کریپتوکارنسی یک نوع کسبوکار بهشمار میرود. بنابراین افراد باید هر مقدار ارز دیجیتالی را که به این طریق بهدست میآورند، بهعنوان درآمد خود ثبت کنند و گزارش دهند.
موضوع دیگری که وجود دارد تعداد کاربران بالای بسیاری از صرافیهای بزرگ ایرانی است که با توجه به این مسائل ممکن است بهزودی گزارش درآمد کاربران خود را مجبور شوند که به دولت گزارش دهند.
همچنین با توجه به اینکه بسیاری از افراد، بهویژه کسانی که بهعنوان شخص عادی در این زمینه فعالیت میکنند، پرداخت مالیات را جدی نگرفتهاند، توصیه میکنیم با اقدام بهموقع برای آن مجرم شناخته نشده و مجبور به پرداخت جریمههای سنگین نشوید.
در مطلب بالا قوانین مالیات ارز دیجیتال در ایران صحبت کردیم و اینکه چطور محاسبه میشود تا بهتر بتوانید مبلغ نهایی را حساب کنید و بدانید چطور آن را بپردازید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.