مالیات اصناف چیست ؟
سازمان امور مالیاتی کشور بر مبنای درآمد اصناف، برای آنها مالیات در نظر میگیرد. این مالیات از نوع مالیات مستقیم است و مودیان مکلف به پرداخت آن هستند. تقریبا همه کسبوکارهای کشور در سه دسته بندی صنفی یا همان گروه بندی مشاغل قرار میگیرند. در این مقاله به بررسی این موضوع و سایر موضوعات از این دست میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید. (چنانچه تمایل دارید از خدمات مشاوره مالیاتی استفاده کنید، مشاوران ما در تدبیر حساب آماده راهنمایی شما هستند)
اصناف معاف از مالیات کدام اند؟
بر اساس قانون بودجه کشور که هر ساله توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب میرسد، برخی از اصناف و مشاغل از پرداخت مالیات معاف هستند. سقف درآمدی برای معافیت از مالیات 12 میلیون تومان در سال 1403 است. در لیست به برخی از انها اشاره شده است:
- البته زنان سرپرست خانوار؛
- افراد زیر 18 سال و بالای 60 سال که درامد آنها از محل مشاغل آزاد کمتر از مبلغ معافیتی باشد؛
- جانبازان و معلولینی که بالای 50 درصد معلولیت دارند، از پرداخت مالیات اصناف معاف اند.
کمترین مالیات به کدام صنف تعلق دارد؟
در این میان آنهایی که درآمدشان از مبلغ تعیین شده در قانون کمتر باشد، با نرخی حدود 2/5 درصد مالیات اصناف را پرداخت میکنند. (البته بدون احتساب معافیتها)
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه بیشتر به کم کردن مالیات مراجعه کنید.
نحوه محاسبه مالیات اصناف
نحوه محاسبه مالیات اصناف عبارت است از کل فروش کالا و خدمات به اضافه سایر درآمدهای آنان که مشمول مالیات فصول دیگر شناخته نشده پس از کسر هزینهها و استهلاکات مربوط طبق مقررات فصل هزینههای قابل قبول و استهلاکات. ماده 94 قانون مالیات مستقیم
پرداخت مالیات اصناف
چگونه مالیات درگاههای پرداخت اینترنتی محاسبه میشود؟
به طور کلی افراد به سه دسته مشاغل تبدیل میشوند: خدماتی، بازرگانی و تولیدی و بر اساس همین بین صفر تا بیست و پنج درصد میزان مالیات درگاههای پرداخت متغیر است.
مالیات درگاه های بانکی به دو طریق مستقیم و غیرمستقیم دریافت میشوند. مستقیم همانطور که از نامش پیداست به دارایی و درآمد اشخاص تعلق دارد و غیرمستقیم همان عوارضی است که به قیمت کالا و خدمات اضافه میشود.
با اجرا شدن این قانون که مالیات باید از درگاههای پرداخت اینترنتی گرفته شود؛ اشخاص برای به رسمیت شناخته شدن شغلشان توسط دولت و مجوز انجام دادن فعالیتهایشان، اقتصادی یا غیراقتصادی، باید به شرکتهای مربوطه مراجعه و پرونده تشکیل دهند.
شغلهایی مانند کسبوکارهای کوچک خانگی که پروانه دارند، فروشگاههای اینترنتی و حتی اینستاگرامی و… مشمول دادن عوارض خواهند بود و افراد دارای این مشاغل علاوهبر داشتن پرونده مربوط به شغل باید درگاههایشان هم به حساب بانکی خاصی وصل باشد. گاهی کسبوکارهای کوچک اصلا شامل پرداخت وجه مربوطه نمیشوند و در واقع طبق سقف درآمد این مبلغ مشخص میشود.
قبلا هم به این موضوع اشاره کردیم که تمامی کسبوکارهای اینترنتی که هزینه را به صورت مجازی دریافت میکنند، مشمول پرداخت مالیات درگاههای پرداخت اینترنتی میشوند؛ اما سقفی مشخص برای درآمد آنها در نظر گرفته شده که درصورت تجاوز از این مقدار باید مبلغ مربوطه را بپردازند. سقف مجاز در سالهای اخیر نزدیک به پانصد میلیون ریال بوده که از شغلهای با درآمد بالاتر به صورتیکه در زیر گفته خواهد شد مبلغ را دریافت میکنند.
- برای مشاغل با درآمد سالیانه چهارصد و هشتاد تا نهصد و شصت میلیون ریال، ده درصد دریافت میشود.
- اگر شغلی درآمدش از نهصد و شصت میلیون تا یک میلیارد و چهارصد و چهل هزار ریال بود، پانزده درصد.
- درآمد سالیانه بین یک میلیارد و چهارصد و چهل تا یک میلیارد و شصت، بیست درصد و در نهایت درآمد سالیانه بین یک میلیارد و شصت تا دو میلیارد و هشتصد، چیزی در حدود بیست و پنج درصد خواهد بود.
شرایط مالیات درگاههای پرداخت اینترنتی
اولین شرط داشتن جواز کسبوکار است و سپس داشتن کد رهگیری و ثبتنام، اگر کسبوکارتان آنلاین باشد باید سایت رسمی و حساب بانکی فعال داشته باشید. صاحب کار منع قانونی نباید داشته باشد و قوانین مرتبط را رعایت کند.
خرید و فروشهایی که دراین بسترها صورت میگیرد هم دقیقا مانند تمامی مشاغل عوارضشان حساب میشود. این کسبوکارها باید اطلاعات معاملات خود را در سامانه مربوطه ارائه دهند که شامل مدارک فعالیت، اطلاعات هویتی و کالا و خدمات است.
از طریق دو راه میتوانند صورت معاملات فصلی که فقط یک ماه و نیم پس از پایان فصل فرصت ارسال دارند را ارسال نمایند؛ یکی به صورت آنلاین و دیگری به صورت لوح فشرده.
مدارکی که در این زمینه نیاز میشود اعم از کارت ملی و شناسنامه، نماد اعتماد و تاییدیه کدپستی و اجارهنامه است. حال اگر متقاضی حقوقی باشد باید مدارک زیر هم ارائه دهد: مدارک شناسایی صاحب شرکت و مدیرعامل، آخرین تغییرات شرکت، شناسنامه صاحبان امضا و…
برای اینکه از مالیات درگاههای پرداخت اینترنتی فرار نکرده و پرداخته شود باید ابتدا ثبت نام خود را در سایت تکمیل کرده و پرونده را تشکیل دهیم.
در قدم بعدی صورتحساب را صادر میکنیم و حداکثر تا پانزده روز بعد اظهارنامه را ارائه میدهیم. این مدارک تا ده سال نگهداشته میشوند.
در این میان شرکتهای دانشبنیان بیست سال معاف از مالیات هستند؛ همچنین کسب وکارهای آموزشی و فعالیت وابسته به آنها با داشتن مجوز معاف خواهند بود.
تراکنشهای معاف از عوارض
برخی از تراکنشهای بانکی شامل عوارض نمیشود از جمله:
- انتقال وجه میان حسابهای شخصی
- تراکنش اعضای مدیریت
- تسهیلات
- انتقال وجه میان شرکا
- تنخواه
- وجوه مربوط به جبران خسارت
و چند مورد دیگر که میتوان در صورت شامل بودن عوارض پرداخت نکرد.
نحوه ثبت نام مالیات درگاههای پرداخت اینترنتی
جهت ثبتنام در این موضوع سایتهایی وجود دارد که باید به آنها مراجعه کرده و مراحل مرتبط را طی کنید. در این قسمت از مطلب میخواهیم نحوه ثبتنام را بیشتر برای شما توضیح دهیم.
برای ثبت نام ابتدا وارد مرورگر شده و عبارت مورد نظر را تایپ می کنیم. در میان نتایج جستجو بر روی سایت tax.gov.ir کلیک میکنیم.
با باز شدن صفحه گزینههای زیادی پیشرویمان قرار میگیرد که باید روی پیش ثبت نام و ثبت نام مالیاتی کلیک نماییم. صفحهای باز می شود که در آن تمامی مراحل مربوطه توضیح داده شده، بعد از مطالعه گزینهی ثبت نام را انتخاب میکنیم.
بعد با توجه به تصویر زیر، وارد بخش ثبتنام میشویم.
در مرحلهی بعد، حقیقی یا حقوقی بودن شخص را مشخص کرده و اطلاعات لازم را وارد می کنیم و گزینهی ورود به ثبت نام را انتخاب می کنیم. سپس بر روی پیش ثبت نام جدید کلیک کرده، برخی دیگر از اطلاعات لازم را وارد میکنیم.
با انجام تمامی مراحل بالا نام کاربری و رمز عبور به شماره تماس شما پیامک میشود که از این طریق میتوان ثبتنام را تکمیل و کد عوارضی را دریافت نماییم.
نحوه دریافت کد رهگیری مالیاتی درگاه های پرداخت اینترنتی
بعد از آنکه مراحل بالا را طی کردیم، کد دریافتی را بر روی کادر مشخص شده وارد کرده و دکمهی ثبت کد فعالسازی را میزنیم.
در مرحلهی بعد تاریخ تولد و تابعیت را وارد کرده و استعلام اطلاعات را میزنیم. اگر اطلاعاتی ناقص یا اشتباه وارد شده باشد تذکر داده میشود و باید اصلاح شوند.
در مرحلهی سوم اطلاعات هویتی و اقامتی را وارد و ثبت میکنیم و سپس محل اقامت را بر روی نقشه مشخص میکنیم. در صفحهی جدید باز شده وضعیت مشمولیت عوارض را تعیین و از کادر مشخص شده یکی از گزینهها را میزنیم.
در مرحلهی آخر تمامی اطلاعات وارد شده نمایش داده میشود تا در صورت ناهماهنگی اصلاح گردد. با تایید اطلاعات و دریافت کد رهگیری، کد برای شما صادر میشود.
نحوه تشکیل پرونده مالیات درگاههای پرداخت اینترنتی
برای این موضوع نیاز است به سایتی که قبلا اشاره کردیم مراجعه و بعد از انتخاب گزینههای پیش ثبت نام، ثبتنام مالیاتی، دکمه ورود به ثبت نام و وارد کردن اطلاعات پستی و شماره تلفن، سپس پیش ثبت نام جدید را انتخاب کرده و تاریخ تولد و تابعیت را مشخص نماییم.
در مراحل بعد اطلاعات شغلی ثبت و محل اقامت بر روی نقشه مشخص میشود. اگر اطلاعات وارد شده صحیح باشد، کد عوارضی صادر میشود که به معنای همان تشکیل پرونده است.
اگر پرونده مالیاتی دچار نقص بود، بعد از وارد کردن حساب کاربری تمامی مواردی که با رنگ قرمز مشخص شده را مجددا اصلاح کنید و بر روی درخواست ابلاغ الکترونیک ضربه بزنید.
سپس اطلاعات را تایید و گزینهی بازگشت را بزنید. اگر تمامی اطلاعات درست باشند نوشتهی نقصی در پرونده وجود ندارد نمایش داده میشود. دکمهی تایید نهایی را زده و بر روی تایید اطلاعات کلیک میکنید و منتظر جواب پایانی سازمان امور عوارضی بعد از بررسی میمانیم.
اگر اطلاعات افراد در پرونده ناقص باشد در صورت پیگیری نکردن دستگاه پوز مسدود میشود. اولویت دریافت عوارض هم از کسبوکارهای با تراکنش بالاست.
سخن پایانی
در این مقاله تمام تلاش خودمان را کردیم تا هرآنچه که لازم بود در رابطه با مشاغل مجازی و اینترنتی و حتی کسبوکارهای کوچک و حقیقی که مالیات درگاههای پرداخت اینترنتی به آنها تعلق میگیرد و نحوه محاسبه مالیات درگاه پرداخت را بگوییم.
جهت کسب اطاعات بیشتر در این زمینه میتوانید از طریق واتساپ با ما در ارتباط باشید. همچنین شماره تماس ما جهت دریافت مشاوره در دسترس است و کامنتهای شما را در سریعترین زمان ممکن پاسخ خواهیم داد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.