مالیات شرکت های زیان ده چیست و چگونه محاسبه میشود؟
یکی از چالشهایی که برخی از شرکتها با آن روبرو میشوند این است که هزینههای شرکت بالا میرود درحالیکه درآمد کاهش پیدا کرده یا تغییری نکرده است. پرسش اغلب مدیران شرکت این است که در چنین شرایطی آیا لازم است مالیات بپردازند؟ یا مبلغ مالیاتی که برای شرکت تعیین میشود چقدر است؟ در این مطلب به بررسی قوانین و میزان مالیات شرکتهای زیان ده میپردازیم؛ پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید. چنانچه نیاز به دریافت مشاوره مالیاتی دارید، مشاوران ما در شرکت حسابداری تدبیر حساب آماده راهنمایی شما هستند
شرکت زیان ده چیست؟
درصورتیکه بنا به دلایلی درآمد شرکت کمتر شود، اما هزینهها همچنان پابرجا بماند شرایط مالی شرکت رو به زیان ده بودن پیش میرود. شرکتهای زیان ده نقدینگی کافی در اختیار ندارند یا حساب بانکی آنها منفی میشود به عبارتی دیگر فروش شرکت به قدری پایین است که نمیتواند هزینههای شرکت را جبران کند. میزان درآمد شرکتها تحت تاثیر عوامل مختلفی است. عوامل مختلفی میتواند در زیان ده بودن شرکت موثر باشد که در زیر برخی از آن را بیان کردهایم:
- مدیریت نامناسب شرکت،
- مدیریت نادرست وجوه نقد شرکت،
- عدم آشنایی با بازاریابی،
- افزایش سرمایه در موجودی انبار
- اختصاص ندادن سرمایه مناسب برای کسب و کار شرکت
در نظر داشته باشید تنظیم اظهارنامه مالیاتی در این شرایط نشان میدهد هزینههای شرکت از میزان کسب درآمد آن بیشتر است و شرکت زیان ده است. سازمان امور مالیاتی در جهت حمایت از شرکتهای تازه تاسیس که زیان ده هستند قوانین مالیاتی ویژهای را تدوین کرده است.
مالیات شرکتهای زیان ده چگونه محاسبه میشود؟
مطابق قانون تمامی شرکتها موظف هستند در زمان تعیین شده و با استفاده از ابزارهای تعیین شده، میزان هزینه و درآمد شرکت را با اظهارنامه مالیاتی گزارش و به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند. سازمان امور مالیاتی توسط ممیز مالیاتی مدارک و اسناد ارائه شده را بررسی میکند و در مورد پرداخت مالیات شرکت تصمیم میگیرد. تصمیم سازمان امور مالیاتی در مورد مالیات شرکتهای زیان ده بعد از بررسیهای دقیق به روشهای زیر انجام میشود. تعیین زیان ده بودن یک شرکت به عهده سازمان امور مالیاتی است. نکات زیر
چه موقع از شرکتهای زیان ده مالیات دریافت نمیشود؟
در صورتی که ممیز مالیاتی بعد از بررسی اظهارنامه مالیاتی و اسناد و مدارکی که به آن ضمیمه و به سازمان امور مالیاتی ارسال شده به این نتیجه برسد که هزینههای شرکت به دلیل دریافت وام برای پرداخت حقوق کارکنان یا خرید تجهیزات و ابزارهای جدید یا سایر امور جاری در شرکت افزایش پیدا کرده، اما درآمد همچنان ثابت است یا اینکه کمتر شده، شرکت را به عنوان زیان ده تلقی میکند. طبق نظر سازمان امور مالیاتی پس از بررسیهای لازم شرکت زیان ده تایید شود، تا زمانیکه به سوددهی برسد، مشمول پرداخت مالیات نمیشود.
به همین جهت مطابق قانون شرکتهای زیان ده تا سودآوری مجدد شرکت و کسر زیانهای پیشین شرکت، مالیاتی از شرکت دریافت نمیشود. این قانون به بهبود وضعیت کسب و کار و جلوگیری از مشکلات مالیاتی شرکت کمک میکند.
چه موقع زیان ده بودن شرکت رد میشود؟
برای رد شدن زیان ده بودن شرکت سازمان امور مالیاتی تمامی اسناد و مدارک را بررسی میکند تا مطمئن شود که هزینههای صورت گرفته قانونی و معتبر است. همچنین در مواردی که ممیز مالیاتی اظهارنامه مالیاتی و مدارک را بررسی کند و متوجه شود افزایش هزینهها به امور توسعه یا تولیدی شرکت ارتباط ندارد و صرف هزینههای شخصی مدیران شده است، زیانده بودن شرکت را مورد پذیرش قرار نمیدهد. به طور مثال در مواردیکه شخص حقوقی وام دریافت شده را به جای اینکه صرف امور شرکت برای سوداوری کند، به خرید ملک یا ماشین اختصاص دهد، زیانده بودن شرکت لغو میشود. در چنین شرایطی شرکت موظف به پرداخت مالیات است و درصورت عدم پرداخت مشمول جرائم مالیاتی میشود. در اینجا تعدادی از مواردی که ممکن است سازمان امور مالیاتی هنگام رد کردن زیان دهی شرکت در نظر بگیرد را بیان کردهایم:
- عدم داشتن مدارک مستند
- هزینههای بیارتباط
- عدم تطابق با قوانین مالیاتی کشور
- عدم تطابق با اظهارنامه مالیاتی
مالیات شرکتهای درحال انحلال
جالب است بدانید بصورت کلی حتی شرکتهایی که در استانه انحلال یا ورشکستگی هستند نیز باید مالیات پرداخت کنند که قوانین خاص خودش را دارد. زمانی که زیان شرکت از 50 درصد سرمایهی آن بیشتر شود، مطابق قانون تجارت موظف است سرمایههای شرکت را کاهش دهد. در این شرایط شرکت به سمت انحلال پیش میرود. سازمان امور مالیاتی برای پرداخت مالیات شرکتهای در حال انحلال هم تمهیداتی اندیشیده است. وقتی هئیت مدیره یا دادگاه با توجه به میزان زیانهای شرکت، تصمیم به تصفیه یا انحلال شرکت بگیرد، مدیر تصفیه مسئولیت فروش داراییها و پرداخت بدهیها را به عهده میگیرد. یکی از موارد بدهیکه مدیر تصفیه پرداخت میکند مالیاتهای پرداخت نشده سالهای قبل است.
آشنایی با قوانین مالیات شرکتهای زیان ده
در قانون مالیات مستقیم ماده 147 و 148 به هزینههای بررسی درآمد مودیان مالیاتی و مشخص کردن سودآوری یا زیان ده بودن شرکت میپردازد. ماده 147 قانون مالیات مستقیم به شرح زیر است:
هزینههای قابل قبول برای تشخیص درآمد مشمولان مالیاتی عبارت است از هزینههای متعارف با تکیه بر اسناد و مدارک که منحصرا اختصاص به کسب درآمد شرکت در دوره مالی با رعایت حد نصابهای مقرر مالی دارد. ماده 148 قانون مالیات مستقیم هم مربوط به شرح هزینههای قابل قبول ماده 147 است.
تمامی هزینهها بر اساس قوانین و مقررات باید از نظر سازمان امور دارایی مورد تایید و قابل اثبات باشد تا شرکت را زیان ده بدانیم. مانند اینکه هزینههای صورت گرفته از راههای مشروع در جهت تحقق اهداف مجموعه باشد.
وظایف مدیران شرکتهای زیان ده
در خصوص قوانین شرکتهای زیان دهد قوانین مختلفی وجود دارد که مدیران بهتر است با آنها آشنایی داشته باشند. زیرا درصورت عدم تسلط بر قوانین و آشنا نبودن با آن، مدارک را به موقع تنظیم نمیکنند و به سازمان امور مالیاتی تحویل نمیدهند که منجر به افزایش هزینهها و ایجاد مشکلات مالیاتی شرکت میشود. به همین جهت لازم است مدیران گزارشهای فصلی را به موقع تحویل دهند، دفاتر مالی را تکمیل کنند، اظهارنامه مالیاتی را در زمان مقرر شده تکمیل کنند، همچنین اسناد و مدارک را به طور کامل تحویل بدهند. کوتاهی در انجام هر کدام از این موارد باعث میشود زیان ده بودن شرکت توسط سازمان امور مالیاتی رد شود.
مطابق ماده 147 و 148 قانون مالیات مستقیم فقط در مواردی که اظهارنامه به صورت دقیق پر شود و مدارک لازم به آن ضمیمه شود، مالیات شرکتهای زیان ده لغو میشود. پس درصورتیکه مدیر شرکت یا موسسهای هستید باید با مسائل مالی آشنا شوید و اطلاعت بهروزی در مورد امور مالیاتی کسب کنید تا درصورت زیان ده شدن شرکت بتوانید از بالارفتن هزینههای شرکت با پرداخت مالیات جلوگیری کنید. ازطرف دیگر نرم افزارهای حسابداری جامع یکی از ابزارهای مفید است که به مدیران کمک میکند برای تنظیم اظهار نامه مالیاتی مدارک کاملی را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهند و زیان ده بودن شرکت را اثبات کنند.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم به مالیات شرکت زیان ده و قوانین آن بپردازیم. متاسفانه امروزه، با گسترش مشکلات اقتصادی شاهد گسترش روز افرون این چنین پدیده در کشور هستیم. از همین رو سعی کردیم به زبان ساده و خلاصه مباحثی که ممکن است در کسبوکار با آن دستوپنجه نرم کنیم را بیان کنیم. از سوی دیگر، سازمان امور مالیاتی در راستای حمایت از کسب و کارها شرایط ویژهای را برای پرداخت مالیات شرکتهای زیان ده تصویب کرده است. مطابق قوانین فوق در صورتیکه هزینههای شرکت بیشتر از درآمد آن باشد و زیان ده بودن آن به واسطهی امور توسعهی شرکت با اسناد و مدارک به اثبات برسد، سازمان امور مالیاتی تا زمان سوددهی مجدد مالیاتی از شرکت دریافت نمیکند. به همین منظور برای دریافت مشاوره و تدوین استراتژی با کارشناسان خبره تدبیر حساب از طریق شماره 02158316000 در تماس باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.